Kinderen

Begeleiden van kinderen in scheidingssituaties. Een meerwaarde ...

De wereld van een kind dat een scheiding meemaakt, wordt grondig door elkaar geschud: de basisveiligheid valt weg en ze voelen zich onzeker. Het is ook heel goed mogelijk dat kinderen daar niets aan hun ouders laten merken omdat ze hen willen sparen. Mama en papa hebben al verdriet en zorgen genoeg.

Kinderen vinden het dan ook leuk en belangrijk dat iemand naar hen luistert en met hen rekening houdt. Vooral in deze moeilijke en verwarrende tijden. Ik bied kinderen dan een veilig kader waarin ze mogen vertellen hoe en met wat ze in de knoop zitten of waar ze zich zorgen rond maken zonder dat ze daarbij in loyaliteitsconflicten raken. Ik probeer hen het scheidingsproces beter te doen begrijpen en vertel hen wat ze mogen en kunnen verwachten.

Wereld van het kind

Kinderen horen in een scheidingssituatie is echt wel een meerwaarde. Onderzoek toont aan dat kinderen die ‘gehoord’ worden in een scheidingproces zich na de effectieve breuk een pak beter voelen dan kinderen waaraan men geen aandacht schenkt.

In en na afspraak met de ouders kunnen de kinderen mij altijd contacteren via mail of telefoon of door middel van een persoonlijk gesprek. Zo probeer ik voor hen, buiten het gezin een veilige en vertrouwde uitvalsbasis te zijn.

De vertrouwelijkheid van de gesprekken wordt steeds gerespecteerd. Enkel op uitdrukkelijke vraag van de kinderen kunnen bepaalde situaties met de ouders besproken worden.

Net zoals ik steeds bereikbaar wil zijn voor kinderen die vragen en /of zorgen hebben in verband met de scheiding van hun ouders, zo wil ik ook een degelijke ondersteuning bieden aan de ouders zelf.

Ouders maken zich vaak, ook nog voor de beslissing is gevallen, zorgen over het effect van de scheiding op hun kinderen. Men worstelt heel vaak met een enorm schuldgevoel. Anderzijds vraagt De crisis die ze doormaken, zoveel energie waardoor er voor de kinderen te weinig tijd overblijft. Vaak staan ouders en kinderen alleen met hun verdriet en angsten en emoties. Ook ouders verbergen vaak te veel hun pijn vanuit een gevoel dat het al erg genoeg is voor de kinderen.

Ik wil dan ook ouders in deze moeilijke tijden steunen door enerzijds naar de kinderen te luisteren en hen sterk genoeg te maken om zichzelf uit te drukken maar ook om hun eigen bezorgdheden en emoties te delen.